Странице

среда, 28. мај 2014.

Zašto treba ukinuti Studio B?

Danas je smenjen direktor Studija B, Timofejev. Široj javnosti nešto poznatiji po neuspešnom talk-show poduhvatu na TV B92, radom na Studiju B uspeo je da nas podseti na brojne domete novinarskog stila RTS-a karakterističnog za period obnove zemlje. Naravno, on je bio fokusiran na poduhvate bivšeg šefa Đilasa koji su imali okosnicu u glavnoj beogradskoj privrednoj grani u njegovom periodu (poljoprivredi, tj. PKB-u) i glavnom infrastrukturnom poduhvatu u vidu jednog gigantskog mosta sa primarnom funkcijom obezbeđivanja dekorativne rasvete.

Međutim, kako i ne bi, jer da nije finansijski podržan od strane gradonačelnika, Studio B ne bi ni postojao. Organizacija koja uspeva da prodajom oglasnog prostora ostvari oko 1 milion evra prihoda (oko 1% relevantnog tržišta)  istovremeno dobija 2 miliona evra od Grada Beograda, što je sasvim sigurno čini javnim preduzećem koje ima najmanje ekonomskog opravdanja da postoji.


Iako su subvencije prema drugim javnim preduzećima neuporedivo veće u apsolutnom iznosu (Železnice Srbije, Putevi Srbije i drugi), nigde kao u slučaju Studija B nisu skoro 2x veće od osnovnih prihoda tih firmi. To govori da bi uz određeno prilagođavanje prihoda i troškova, ova preduzeća lako mogla da budu dovedena u red, dok sa ovom televizijom bi trebalo postupiti kao po predloženom modelu za RTS.



2 коментара:

Alex је рекао...

Kvalitetan post, nažalost malo ga prekasno pročitah, ali sam zaista oduševljen vašim stavovima.

Branko Todorovic је рекао...

Alex,
Hvala. Posle ovog posta sam poceo da pisem za blog Trzisno resenje (trzisnoresenje.blogspot.com) pa ako vec ne pratite taj blog, predlazem da ga posetite.
Pozdrav,
Branko